Zoekjaar hoogopgeleiden
Werken in Nederland als kennismigrant na zoekjaar
Werken in Nederland als kennismigrant na zoekjaar? Wanneer een kennismigrant na studie, promotie of wetenschappelijk onderzoek wil werken in Nederland kan een zogeheten verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ worden aangevraagd. Deze verblijfsvergunning houdt in dan de migrant maximaal 1 jaar de tijd heeft om een baan te vinden of een eigen bedrijf te starten in Nederland. Com.pas is specialist op gebied van Expat Services. We kunnen je volledig ondersteunen in trajecten waarbij je medewerkers vanuit het buitenland naar Nederland wilt halen, maar we zijn er ook voor kennismigranten die op zoek zijn naar een organisatie die dit traject voor ze kan verzorgen.
Wat houdt de term kennismigrant na zoekjaar in?
Deze verblijfsvergunning voor een kennismigrant na zoekjaar geldt voor hoogopgeleide afgestudeerden van buiten de Europese Unie. De voorwaarden die de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) hiervoor stelt, kan enigszins afwijken per nationaliteit. Dit heeft vooral te maken met de onderlinge afspraken tussen Nederland en/of de EU en het betreffende land vanwaar de kennismigrant afkomstig is. De kennismigrant na zoekjaar heeft tot maximaal 3 jaar na diens afstuderen, promoveren of wetenschappelijk onderzoek doen een jaar de tijd om als kennismigrant een baan in Nederland te vinden of een eigen (innovatief) bedrijf te beginnen. Voor het kunnen aanvragen van deze verblijfsvergunning worden heel wat voorwaarden gesteld. Een aantal van die voorwaarden zijn:
- Er is in de afgelopen 3 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan en daarvoor had men in Nederland ook een gerichte verblijfsvergunning.
- Er is in de afgelopen 3 jaar een specifieke opleiding afgerond.
- De mogelijke kennismigrant na zoekjaar had niet eerder een verblijfsvergunning voor het zoekjaar gehad (voor na het uitvoeren van dit wetenschappelijk onderzoek, of na het afronden van deze opleiding of dit promotietraject).
Wanneer spreken we van een kennismigrant na zoekjaar?
De betekenis van de term kennismigrant is bij wet omschreven als iemand die van buiten de Europese Unie in Nederland komt werken. Dit betreft dan wel een hoogopgeleid persoon die vanwege zijn of haar specialisatie als kennismigrant in Nederland komt werken. Maar het kan dus ook zo zijn dat een gespecialiseerde hoogopgeleide studie in Nederland wordt gevolgd. De IND stelt dan de regel ‘kennismigrant na zoekjaar’ in. Dit is een soort tijdelijke verblijfsvergunning die de afgestudeerde in de gelegenheid stelt om na het afronden van de studie werk te vinden in Nederland. De mogelijke kennismigrant kan dus wel een tweede (bachelor- of master) opleiding afronden, promoveren of wetenschappelijk onderzoek verrichten waarna er wederom een verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ verkregen kan worden.
De verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ omzetten naar een verblijfsvergunning als kennismigrant.
Als de vreemdeling binnen het zoekjaar een baan vindt, dient de verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleiden’ omgezet te worden naar een verblijfsvergunning als kennismigrant of men gaat van start als zelfstandige.
Als de vreemdeling binnen het zoekjaar een baan als kennismigrant vindt bij een werkgever dan is het verlaagde salariscriterium van toepassing (€2543,-). Het verlaagde salariscriterium blijft van toepassing zolang men aaneengesloten blijft werken voor een werkgever die referent is bij de IND.
Ook de hoogopgeleide die is afgestudeerd in het buitenland kan een verblijfsvergunning ‘zoekjaar hoogopgeleide’ om gebruik te maken van het verlaagde salariscriterium aanvragen in Nederland . Voor hen geldt dat zij in de afgelopen 3 jaar een masterdiploma hebben behaald. Zij moeten de titel hebben behaald aan één van de universiteiten uit de top-200 ranglijst van de meest recente lijst van de Times Higher Education World University Rankings, de QS World University Rankings, of de Shanghai Jiao Tong Ranking. De universiteit dient in het jaar van afstuderen in de top-200 ranglijst te zijn opgenomen. Voorwaarde is dat de universiteit op twee van de drie ranglijsten voorkomt
Com.pas regelt de aanvraag voor kennismigranten
Veel bedrijven zijn huiverig om een kennismigrant na zoekjaar in dienst te nemen. Dit vanwege de complexe regels die eraan verbonden zijn en het tijdrovende proces van het regelen van onder andere een verblijfsvergunning. Voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor kennismigranten moet de werkgever door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) erkend zijn als zogeheten referent. Is jouw organisatie geen erkend referent, dan is het een optie om door middel van payroll kennismigranten via Com.pas in te zetten. Com.pas is erkend referent bij de IND. Ook kennismigranten die in Nederland op zoek zijn naar een organisatie die ze in dit traject kan faciliteren kunnen volledig ontzorgd worden door Com.pas. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.