Betalen per kilometer gaat vanaf 2030 in

1 augustus 2022

Post thumbnail
Zoals het er nu uitziet gaat er per 2030 een kilometerheffing gelden voor personenauto’s. Het kabinet heeft hiertoe de eerste stappen gezet. Deze heffing moet de motorrijtuigenbelasting vervangen door een belasting per kilometer. De benodigde wetgeving voor deze heffing moet uiterlijk op 1 januari 2025 zijn afgerond.

Momenteel is het wagenpark in ons land flink aan het veranderen, steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Dit wordt natuurlijk ook gestimuleerd door het kabinet met allerlei (fiscale) voordelen. Maar door de opmars van de elektrische auto lopen de belastinginkomsten die binnenkomen via de auto flink terug. Denk aan de brandstofaccijnzen en de motorrijtuigenbelasting. Om deze belastinginkomsten toch op peil te houden heeft het kabinet besloten om een nieuw en toekomstbestendig systeem in te voeren. En dat gaat dus de kilometer heffing voor personenauto’s worden.

Betalen voor gebruik van auto

Het kabinet geeft aan dat ze voor dit systeem heeft gekozen omdat dit eerlijker is. Automobilisten betalen vanaf 2030 straks niet meer voor het bezit van een auto maar voor het gebruik per kilometer ervan. Het gaat daarbij niet uitmaken op welk moment de auto op de weg is. Er komt ook geen extra heffing voor bijvoorbeeld de ochtend- of avondspits, dat maakt de heffing alleen maar ingewikkelder. Ook kilometers die in het buitenland worden gereden bijvoorbeeld tijdens een vakantie gaan meetellen. Het kabinet wil de heffing namelijk zo eenvoudig mogelijk houden. De voorbereiding van de benodigde wetgeving is in gang gezet en die moet uiterlijk op 1 januari 2025 zijn afgerond.

Vanaf 2025 alleen nog maar elektrische leaseauto’s

Onlangs werd ook bekend dat het kabinet wil dat er vanaf 2025 alleen nog maar elektrische zakelijke leaseauto’s rijden in ons land. Met het verplicht vergroenen van de zakelijke leasemarkt wil het kabinet op korte termijn de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s vergroten.

Bron: Rendement Online

Created by bureau ZIGZAG logo
This site is registered on wpml.org as a development site.