Payrolling voor inkooporganisaties

Waarom payrolling of payroll voor inkooporganisaties?

Of je nu een centrale of decentrale inkooporganisatie hebt, je hebt te maken met medewerkers met een speciale inkoopkennis, waarmee je als onderneming geld kunt besparen. Hierdoor zijn medewerkers van je inkooporganisatie waardevolle medewerkers die een goede beloning en arbeidsvoorwaarden waard zijn. Maar hoe is het één en ander binnen jouw organisatie geregeld? Hebben je medewerkers een vast contract of een flexibel contract? En hoe zit het met jouw mogelijkheden als ondernemer met eigen medewerkers in dienst? Zou je meer flexibiliteit willen? Minder rompslomp met betrekking tot de salarisadministratie en alles wat erbij komt kijken? Misschien dat payrolling of payroll voor inkooporganisaties dan iets voor jouw onderneming is?

Wat is payrolling inkooporganisaties?

Bij payrolling draag jij als ondernemer het juridische werkgeverschap (formele werkgeverschap) over aan de payrollorganisatie. Dit houdt in dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor de salarisadministratie en alle wettelijke verplichtingen die aan het juridisch werkgeverschap hangen. Hieronder vallen ook alle risico's die je normaal als werkgever moet dragen, zoals loondoorbetaling voor langdurig zieken, kosten voor ontslag, verzekeringen, pensioenen en het betalen van loonbelasting en sociale premies. Je behoudt wel het functionele werkgeverschap (materiële werkgeverschap), waarbij je functioneert als inlener. Je blijft verantwoordelijk voor het aannemen en ontslaan van personeel, je blijft de hoogtes van de salarissen bepalen, voert functioneringsgesprekken, geeft leiding op de werkvloer en je blijft verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving volgens de arbowetgeving. Voor de medewerkers zal er dus ook niets veranderen, want jij blijft de werkgever waar zij hun werkzaamheden blijven uitvoeren. Jij als werkgever bent verlost van een hoop rompslomp rondom de salarisadministratie en je hoeft ook de risico's die behoren bij het juridisch werkgeverschap niet meer te dragen. Dit geeft je als ondernemer veel meer vrijheid om je te richten op je inkooporganisatie en kan je veel geld besparen. Het enigste wat jij moet doen is het betalen van de maandelijkse factuur voor de diensten van de payrollorganisatie en je personeel is gegarandeerd van tijdige loonbetaling.

Voordelen van payrolling voor de werkgever

  • Je bent verlost van de salarisadministratie en al het werk wat daarmee gemoeid is. Vooral als je al geen administratieve held was, dan zal dit je behoorlijk ontlasten. De salarisadministratie wordt gevoerd door de payrollorganisatie dat personeel met expertise in dienst heeft.
  • Aangezien de wet- en regelgeving rondom salarisadministratie vaak aan veranderingen onderhevig is, kost dit veel tijd om bij te blijven. Dit is met payrolling niet meer van toepassing. Mocht je toch nog juridische of fiscale vragen hebben, dan kun je je vraag neerleggen bij de payrollorganisatie.
  • Als jij een salarisadministrateur in dienst hebt, of je hebt een complete afdeling loonadministratie, dan heb je dit niet meer nodig. Je kunt hier aanzienlijk op besparen.
  • Je blijft verantwoordelijk voor de situatie op de werkvloer, je neemt mensen aan, je ontslaat mensen en blijft door je personeel als werkgever gezien worden, maar je draagt niet meer de juridische lasten van een werkgever.
  • De te dragen risico's kunnen kunnen zwaar drukken op een onderneming met personeel in dienst. Risico's op het betalen van ziekengeld voor langdurig zieken en ontslagvergoedingen zijn nu het risico van de payrollonderneming.
  • Als inlener profiteer je van flexibiliteit. Het is eenvoudiger om een payrollovereenkomst met de medewerker te beëindigen.

Voordelen van payrolling voor de werknemer

  • Op de werkvloer van de inkooporganisatie zal er voor de payrollmedewerkers niets veranderen. De medewerker behoudt zijn of haar functie, met dezelfde leidinggevenden waaraan verantwoording aan afgelegd moet worden.
  • De payrollorganisatie bestaat uit deskundigen op salarisgebied. Hierdoor ontvangt de werknemer altijd het juiste salaris en ook op tijd.
  • Payrollmedewerkers behouden al hun rechten, zoals loondoorbetaling bij ziekte, vakantiedagen en deelname aan collectieve verzekeringen.
  • De werknemer valt onder de bescherming van het ABU- of NBBU-cao. Hierdoor mag de werknemer een salaris verwachten dat dezelfde hoogte heeft als een medewerker dat in loondienst is bij de inlener.

Flexibiliteit voor de inkooporganisatie

Als flexibiliteit voor jou als ondernemer belangrijk is, dan is payrolling inkooporganisaties zeker te overwegen. Je wordt al behoorlijk flexibel door het feit dat medewerkers een arbeidscontract afsluiten met de payrollorganisatie. Ook dat je op het gebied van salarisadministratie het werk uit handen is genomen, inclusief de te dragen risico's, zal je flink wat meer vrijheden geven. Daarnaast kun je ook flexibeler omgaan met de tijdelijke contracten voor je medewerkers. Omdat een payrollonderneming gebonden is aan het ABU- of NBBU-cao, mag je medewerkers voor maximaal 5,5 jaar laten werken onder tijdelijke contracten. Als je zelf een juridisch werkgever zou zijn, dan zou dit maximaal 3 jaar zijn. Dit biedt niet alleen jou flexibiliteit, maar ook zekerheid dat je goede medewerkers langer aan je kunt binden. Ook voor studenten is dit een uitstekend termijn. Zij zijn niet gebonden aan een vast contract en toch hebben zij tijdens de looptijd van hun studie werkzekerheid.

Overeenkomsten en verschillende met een uitzendbureau

Veel mensen stellen payrolling op gelijke hoogte met een uitzenden. Er zijn inderdaad overeenkomsten, maar ook wezenlijke verschillen. Een overeenkomst is dat zowel de payrollonderneming als het uitzendbureau gebonden zijn aan dezelfde cao afspraken. Net zoals een payrollonderneming is een uitzendbureau de juridische werkgever. Het belangrijkste verschil daarentegen is dat een payrollonderneming de medewerkers niet mag onderbrengen bij een andere inlener. Er geldt een exclusief recht van de inlener om de beschikking te hebben over de payrollmedewerker. Bij een uitzendbureau is de werving en selectie voor haar klanten de belangrijkste taak, terwijl dit bij een payrollonderneming niet speelt.

Payrolling inkooporganisaties bij COM.PAS

Wanneer je kiest voor COM.PAS als payrollorganisatie, ben je verzekerd van meer zekerheid en tegelijkertijd van minder risico's die je hoeft te dragen. COM.PAS is aangesloten bij de NBBU, zodat je medewerkers hun rechten blijven houden en verzekerd zijn van een tijdige en correcte salarisbetaling. Jij blijft als inlener verantwoordelijk voor het werkproces op de werkvloer, maar je bent wel vrij van alle wettelijke verplichtingen als juridisch werkgever. Heb je interesse in payrolling? Neem dan contact op met COM.PAS en laat je uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden van payrolling voor jouw inkooporganisatie.

Offerte aanvragen

Heb jij interesse in de diensten van COM.PAS? Zou jij ons graag inschakelen voor het verzorgen van je loonadministratie? In dat geval kun je heel eenvoudig online een offerte aanvragen. Geef aan voor welke service je een offerte wilt ontvangen en vul je bedrijfsgegevens in. Laat ook je telefoonnummer en e-mailadres achter op de website. Zo kunnen wij gemakkelijk contact met je opnemen. Je ontvangt de offerte zo snel mogelijk. Wanneer je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met onze professionele salarisadministrateurs. Zij kunnen al je vragen beantwoorden. Ook wanneer je nog geen offerte wilt aanvragen, maar graag eerst een oriënterend gesprek wilt met één van onze loonprofessionals, kun je ons contacteren. Bel daarvoor naar 0318 – 627 140, stuur een mail naar info@compasnl.com of laat een bericht achter op de website. Wij maken dan zo snel mogelijk een afspraak met je om alle mogelijkheden voor jouw onderneming te bespreken. Hopelijk kunnen we je snel van dienst zijn!
Created by bureau ZIGZAG logo